Iće i piće

Kaštil Gospodnetić

Kaštil Gospodnetić

Kaštil Gospodnetić je konoba obitelji koja se bavi poljoprivredom i turizmom. Smještena je u mjestu Dolu, u starom dvorcu izgrađenom u 16.stoljeću. Veći dio stambenog prostora dvorca sačuvan je s cjelovitim interijerom iz 19. stoljeća, a domaćini će uvijek naći vremena da vas provedu kroz prostor i ispričaju vam zanimljive priče o kući i mjestu. Tamo možete kušati tradicionalne bračke specijalitete, a kakve točno, možete provjeriti na njihovoj web stranici:
http://konobadol.com/o_nama.html
Muzej uja

Muzej uja

Muzej uja nalazi se u pitoresknom mjestašcu Škrip, u koje će vas putovi sigurno odvesti. Osim što u Muzeju možete upoznati povijest maslinarstva na otoku Braču i tradicionalan način dobivanja ulja – možete i kušati ukusne likere, raskošna vina te jela koja spajaju modernu kuhinju s tradicionalnom.
http://www.muzejuja.com/hrvatski.html
Konoba Kopačina

Konoba Kopačina

Konoba Kopačina će posjetitelju Donjeg Humca , malenog mjesta duge kamenoklesarske tradicije, pružiti nezaboravnu sinergiju okusa, mirisa i ugodnog ambijenta. Ovu konobu vodi obitelj Jugović više od trideset pet godina, a poznati su po raznovrsnoj ponudi vina i ukusne domaće hrane.
http://www.konoba-kopacina.com/
Agroturizam Ranjak

Agroturizam Ranjak

Agroturizam Ranjak  se nalazi na putu između Supetra i Nerežišća. Ranjak je u cijelosti okružen suhozidom, a osim nezaobilaznih maslina, uzgajaju se tu i ostale mediteranske kulture – bajame, višnje i smokve. Imanje obiluje i samoniklim ljekovitim i aromatičnim biljem koje se koristi za pripremanje čajeva i začina. Sve namirnice koje ćete kušati u konobi Ranjak potječu s imanja, a način pripremanja i kušanja jela  prilagođen je polaganom tempu uživanja u okusima. Na imanju vas čeka mnogo više, a to možete provjeriti na njihovoj službenoj web stranici:
http://www.agroturizam-ranjak.hr/
Vinarija Senjković

Vinarija Senjković

Ukoliko vas put odvede prema Dračevici ne smijete zaobići poznatu Vinariju Senjković. Trud i upornost ove obitelji i tradicija vinarstva duga čitavo stoljeće neće vas ostaviti ravnodušnima. Imat ćete priliku okusiti ponajbolju bračku kapljicu, a sigurni smo da vas ni hrana neće razočarati.
http://www.vina-senjkovic.hr/kontakt.php
Grill Garden, restoran u vrtu

Grill Garden, restoran u vrtu

Malen i šarmantan, u ponudi ima isključivo domaće proizvode. U zatvorenom ili na otvorenom prostoru nudi  zanimljiva mesna i riblja jela u kojima se osjeća spoj moderne i tradicionalne kuhinje.
https://www.velaris.hr/grill-garden-restaurant.html
Seosko domaćinstvo Gažul

Seosko domaćinstvo Gažul

Poznata je priča koja prati seosko domaćinstvo Gažul. Prije 200 godina na brdu Gažul na Braču četiri brata iz obitelji Gospodnetić odlučila su sagraditi kamene kuće. Dobavili su stare kamene blokove u obližnjem kamenolomu te ih pomoću magaraca podigli na 580 metara nadmorske visine. Sagradili su desetak kuća kako bi imali mjesto za privremeni boravak kada puste ovce na ispašu, ali i kako bi okupili obitelj i prijatelje i uživali u dobrom vinu i janjetini. Danas, njihovi potomci nastavljaju tradiciju.

Prije 18 godina osnovali su seosko domaćinstvo i od tada svake godine od ožujka do listopada obitelj Gospodnetić nema odmora. Postali su središte dobre janjetine na otoku koji broji preko 2000 ovaca. Posjet Gažul seoskom domaćinstvu predstavlja pravu poslasticu za vaše okusne pupoljke, ali i daje uvid u Bračko gostoprimstvo.
Ako hranu želite sami nabaviti i pripremiti, ili vidjeti kako to rade Bračani, savjetujemo obilazak dviju tržnica na otvorenom gdje u ranojutarnjim satima možete pronaći domaće proizvode tek ubrane u malenim bračkim vrtovima. Nalaze se u Postiri i Supetru, a otvorene su svakim danom od 7:00 do 12:00.  Savjetujemo što raniji posjet ovim otvorenim tržnicama jer kvalitetne namirnice , do kasnijih jutarnjih sati, lako nestanu.

Ukoliko želite kušati svježu ribu i sami ju pripremiti posjetite tvornicu ribe Sardina u Postiri ili ribarnice u Supetru i Postiri koje su otvorene svakog dana osim nedjelje, od 6:00 pa dok ribe na stolovima ne nestane.

Dobar tek!
© 2017 Villa Dol. All Rights Reserved