Hrvatska

Smještena između Alpa, Panonske ravnice i Jadranskog mora, u jugoistočnom dijelu europskog kontinenta, Hrvatska ponosno štiti osam nacionalnih parkova, deset parkova prirode i čitav niz posebnih rezervi, uključujući biljni život, životinje, geološke formacije ... Nevjerojatni krajolici Hrvatske omogućuju brojne mogućnosti i aktivnosti.
U Hrvatskoj možete pronaći stotine pjenušavih slapova i više od tisuću otoka gdje možete veslati kajacima ili jedriti. U zelenim planinskim rijekama, brzacima i impresivnim kanjonima uživat ćete u kanjoningu, raftingu ili kajaku.

"Moj praznici u Hrvatskoj su vrhunac moje godine, čim se vratim kući u Englesku, počinjem planirati svoj sljedeći posjet Lijepoj našoj Domovini. Toliko se vremena provodi u razmišljanju i istraživanju odmora u vašoj zemlji. Kada sam u Hrvatskoj, osjećam se uzdignuto i nadahnuto, ali istovremeno smireno i umireno: dobivam potpunu relaksaciju u vašoj zemlji. Tijekom leta s veseljem očekujem prvi pogled na vašu prekrasnu obalu i otoke: kad sam u Splitu, Dubrovniku, Puli ili Zadru, mogao bih gotovo poljubiti zemlju! Prije 11 godina bio je to nezaboravan, blagoslovljen dan kad sam prvi put kročio na vaše tlo. Nisam znao što mogu očekivati, ali sam pronašao ono što sam oduvijek tražio: prethodni praznici bili su u redu, volio sam toplinu i sunce, ali nekako nije bilo lijepo kao kod kuće u Engleskoj! Ali, u Hrvatskoj, mješavina mora, planina i otoka, prekrivenih prekrasnim povijesnim gradovima, ne može se usporediti. "
James, Engleska

Službeni naziv: Republika Hrvatska

Zemljopisni položaj:
Hrvatska se proteže od najudaljenijih istočnih rubova Alpa na sjeverozapadu do Panonske ravnice i obala rijeke Dunava na istoku. Središnja je regija prekrivena planinskim masivom Dinarid, a južni dijelovi prostiru se na jadransku obalu.

Površina:
Kopno obuhvaća 56.542 km², a površina teritorijalnog mora iznosi 31.067 km².

Populacija:
Hrvatska ima 4.437.460 stanovnika, od kojih su većina Hrvati (oko 90%), dok su etničke manjine Srbi, Slovenci, Mađari, Bosanci, Talijani, Česi i drugi.

Glavni Grad:
Zagreb, sa svojim stanovništvom od 779.145 je ekonomski, prometni, kulturni, znanstveni i akademski centar zemlje.

Duljina obalne crte na Jadranu:
5835 km od čega je 1.777 km kopno, dok je 4058 km obala otoka, otočića i grebena.

Broj otoka, otočića i grebena:
Hrvatska ima nevjerojatan broj od 1.185 otoka, otočića i grebena s Krkom i Cresom kao najvećim otocima. Iz tog ogromnog broja, samo 50 otoka je nastanjeno.

Najviši vrh:
Dinara (dio Dinarida) s nadmorskom visinom od 1.831 m (6.007 ft)

Sustav vlade:
Republika Hrvatska je parlamentarna republika.

Klima:
U Hrvatskoj postoje dvije klimatske zone:

  • Temperirana kontinentalna klima (djelomično planinska klima) koja prevladava u kopnenim dijelovima i
  • Mediteranska klima koja dominira duž jadranske obale, a koju obilježava puno sunčanih dana, suhih i vrućih ljeta, blagih i kišnih zime.

Prosječne temperature u unutrašnjosti su u kolovozu od 0°C do 2°C u siječnju i od 19 do 23°C (66°F do 73°F) u kolovozu.
Prosječna temperatura na moru je u siječnju od 6°C do 11°C, a u kolovozu od 21°C do 27°C.
Temperatura mora zimi je 12°C (54°F), a ljeti 25°C (77°F)

Novac:
Valuta se naziva Kuna (šifra devize = HRK), a odnosi se na životinju čijo je krzno upotrijebljavano kao sredstvo plaćanja kroz hrvatsku povijest.
Podjedinica se zove Lipa i odnosi se na stablo lipe (vapno). 1 kuna = 100 Lipa
Strane valute mogu se zamijeniti u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima, putničkim agencijama i hotelima. Na većini mjesta moguće je platiti kreditnim karticama, dok se gotovina u kunama može podići na bankomatima.

Službeni jezik:
Hrvatski (Hrvatski)

Koristi se strani jezici:
Engleski, njemački, španjolski, talijanski, francuski

Comute & visit:
Hrvatska ima osam zračnih luka, koje su smještene u svim većim gospodarskim i turističkim središtima: Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula, Zadar, Osijek i na dva otoka: Krk i Brač.
Glavni grad Zagreb udaljen je 380 km sjeverno od Splita i povezan je s autocestom Dalmatina.
Split je glavni prometni čvor Dalmacije, a tijekom ljetne sezone vrlo je povezan sa svim dalmatinskim otocima trajektom.
Hrvatska ima osam nacionalnih parkova: Paklenica, Sjeverni Velebit, Plitvička jezera, Brijunski arhipelag, Kornati, Rijeka Krka i Mljet.

Kultura:
Hrvatska obiluje povijesnim i kulturnim spomenicima iz različitih razdoblja zbog turbulentnih povijesnih događaja i preplitanja različitih kultura. Njezina arhitektura na obali obilježena je utjecajem mediteranske kulture, a na obali se mogu naći mnogi antički spomenici iz grčkog i rimskog doba.

Kontinentalna Hrvatska dio je srednjoeuropskog kulturnog kruga koji naglašava stare gradove, tvrđave i dvorce iz kasnog srednjeg vijeka i arhitekturu iz baroka.

U registru spomenika svjetske kulturne baštine uvrštene su tri urbane cjeline i dva monumentalna kompleksa UNESCO-a.To su: Dioklecijanova palača u Splitu, gradovi Dubrovnik i Trogir, Eufrazijeva bazilika u Poreču i katedrala Sv. Jakova u Šibeniku. Nacionalni park Plitvička jezera također je uključen u registar spomenika svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Eco-excellence badge ecobnb

© 2017 Villa Dol. All Rights Reserved