Otok Brač

"Brač. Njegovo ime miriše murtelicom i ružmarinom. A u jutra i predvečerja sunce blista kroz krošnje borova, čempresa i maslina. I more vodi svoj vječni razgovor s kamenom obalom i bijelim žalima.”
(Jure Kaštelan)

Jeleni su, kažu, nekoć nastanjivali otok Brač. Otud mu i ime. Već u četvrtom stoljeću se ovaj otok spominje u putopisu jednog moreplovca kao zanimljiva posta na putovanju.

Danas treći po veličini otok na jadranskoj obali, bogat suncem, maslinama i kamenom pomalo samozatajan, skriva mnoge priče. Svojim uskim puteljcima, pitoresknim kamenim kućama, zavodljivom mediteranskom prirodom i zanimljivim lokalnim stanovništvom poziva vas na putovanje i istraživanje koje malo koga ostavi ravnodušnim.

Smješten preko puta gradu Splitu, s 2600 sunčanih sati godišnje, Brač je stalan dom za petnaestak tisuća ljudi koji se bave maslinarstvom, vinarstvom, kamenom i turizmom. Specifičnost prostora koji odlikuje suhozidna gradnja, te različitost sadržaja i atmosfere koju Brač pruža, presudne su za doživljaj svakoga tko odluči ovdje provesti vrijeme.

Osim sjeverne obale s prekrasnim plažama i dubokim uvalama, i nadrealno lijepe, nešto strmije južne, Brač u svojoj unutrašnjosti krije čarobna mjesta poput Pustinje Blace - utočišta pustinjaka, Vidove gore - najvišeg vrha Brača i jadranskih otoka, Zmajeve spilje ukrašene mističnim ornamentima, najstarijeg sela Škripa i mnogih drugih malenih očaravajućih mjesta.

Zbog kamena po kojem je toliko poznat, Brač je bio inspiracija mnogim umjetnicima, čije radove možete pronaći lutajući ulicama bračkih gradića i sela. Bračka priroda kojom dominiraju zeleni borovi, čempresi i masline, kroz povijest je nudila utočišta svećenicima, koji su onda radom stvarali život. Otoku su ostavili mnoge samostane, priče i znanja kojima se on nikada ne razmeće, već ih pomno čuva za one zainteresirane.
Neće vas razočarati posjet niti jednom mjestu na ovom otoku jer svako autentično priča o svojoj povijesti i ljudima, ali i uspostavlja suvremeni ritam života.

Eco-excellence badge ecobnb

© 2017 Villa Dol. All Rights Reserved