Dalmacija

Najpopularnija ljeti, a ništa manje prekrasna tijekom ostalih godišnjih doba, Dalmacija je hrvatska regija koja se prostire od Velebita na sjeveru do rta Oštro na jugu, a uključuje najveći dio hrvatske obale i preko tisuću hrvatskih otoka. Seže do hrvatske granice s Crnom Gorom, a krasi je drugi najveći grad u zemlji – Split, te još tri regionalna centra koja se odlikuju bogatom poviješću i kulturnom baštinom - Zadar, Šibenik i Dubrovnik.

Split

Split, drugi po veličini grad u Hrvatskoj, a najveći u Dalmaciji, udaljen je pedesetak minuta opuštene vožnje trajektom od otoka Brača.
Bogat je povijesnom i kulturnom baštinom. U turističkim vodičima se najčešće ističe razdoblje rimske vladavine tijekom kojega car Dioklecijan u 4. stoljeću u Splitu gradi svoju palaču. Danas možete prošetati poznatim Dioklecijanovim podrumima (pod UNESCO-vom zaštitom od 1979.g), posjetiti  prekrasan peristil, vidjeti stari Jupiterov hram i pogladiti graciozne kamene sfinge pored Katedrale i popeti se na zvonik sv. Duje, zaštitnika Splita, s kojeg se pruža nezaboravan pogled na cijeli grad.

Nezaobilazno je spomenuti kako su dijelovi popularne HBO-ove serije Game of thrones snimani u starim dijelovima grada Splita ali i na poznatoj kliškoj utvrdi koja je svoj sadašnji oblik stekla u 16. stoljeću, a smještena je u istoimenom selu Klis udaljenom petnaestak kilometara od Splita.
Ukoliko vam dosadi gradska gužva i vreva, Split nudi šetnje u sjeni i odmor u velikoj park-šumi na brdu Marjanu smještenom ponad zapadne obale grada.

Eco-excellence badge ecobnb

© 2017 Villa Dol. All Rights Reserved