Villa Dol

Villa Dol

Kada stignete u maleno selo Dol, smješteno nedaleko od Postira, pogledom ćete sigurno odmah pronaći Vilu Dol. Smještena iznad ostalih kuća, među maslinama, osvaja na prvi pogled zanimljivim drvenim škurama i tradicionalnim svijetlim kamenim krovom. Ovo je prostor u kojem ćete sigurno pronaći mir.

Vila Dol je tipična dalmatinska kamena kuća stara dvjesto godina, preuređena kako bi pružila udobnost koju odmor podrazumijeva, ali i kako bi vas istodobno cijelo vrijeme podsjećala gdje ste došli i što Brač u svojoj srži predstavlja. Svaki dio kuće pažljivo je odabran i uklopljen u mediteranski koncept životnog prostora i filozofije življenja.

Kada  stupite u maslinik i obratite pozornost na pogled koji se s terase pruža na Dol, čarolija će početi. Zavesti će vas prekrasnim bazenom gdje se možete osvježiti prije odlaska na more, vanjskim tušem, te starim kaminom koji pruža mogućnost pripremanja hrane na otvorenom i  prostorom za blagovanje za velikim drvenim stolom. Osim rodnih maslina i brižno uzgojenog cvijeća, vaše simpatije sigurno će osvojiti veliko staro drvo košćele pred kućom, koje uporno i gostoljubivo pruža hladovinu u vrućim danima.

(Pustite da vas provedemo!)

Ulazeći u kuću; s desne strane vas dočekuje skladna kuhinja u kojoj se nalazi sve potrebno za pripremu svježih namirnica koje na ovom otoku možete nabaviti gotovo na svakom koraku. Lijevo je smješten veliki dnevni prostor s kaučom, televizorom, starinskom komodom i stolom. Odmah ćete primijetiti namještaj od tamnog drva, pomno biran i prikupljan iz starih tradicionalnih dalmatinskih kuća, te ručno restauriran. U dnevnom boravku je peć na drva koja će stvoriti toplu i opuštajuću atmosferu u hladnim noćima. U prizemlju se nalazi i lijepa prostrana spavaonica s bračnim krevetom, zbog koje će se ideja o kvalitetnom počinku još više uvući u vaše misli. U donjem dijelu kuće je  kupaona, opremljena tušem, wc-om i perilicom rublja, te zanimljivim, ručno oslikanim ormarićem s ručnicima.

Elegantnim, zavojitim stubama prekrivenima drvenim plohama, penjete se na prvi kat gdje se nalaze dvije sobe i velika kupaonica.

Prvom sobom dominiraju dva kreveta stara stotinjak godina, pristigla iz stare kuće iz istoimenog sela na Hvaru te preuređena kako bi prostoru udahnula starinski štih. Oslikana škrinja, koju možete primijetiti između kreveta već dugo vremena pripada ovoj kući. Druga soba nudi veliki bračni ležaj, dva stara, restaurirana drvena ormara i vrata. Ovom sobom vladaju detalji zemljanih boja koji pružaju osjećaj topline, te svjedoče o intenzivnom i pažljivom promišljanju svake prostorije. Vilu Dol ukrašavaju prekrasne lampe - ručno rađene umjetnine lokalne umjetnice Darie Metelko. Unikatne su i sasvim uklopljene u prostor upravo zbog materijala kojim se koristi pri izradi: prirodne tkanine, maslinovo drvo i brački kamen.  Između soba nalazi se prostrana kupaona s dva umivaonika, tušem, wc-om i velikim prozorom koji propušta danju svjetlost na crno bijele pločice.

Upravo zbog dobro uklopljenih detalja i truda da se prostor opremi elementima iz prošlosti ovog, ali i susjednih otoka, kuća  svjedoči o nekadašnjem načinu života. Prekrasan spoj modernog i tradicionalnog odiše kreativnošću i sugerira odmak od klasičnih načina mišljenja i kreiranja prostora danas. Susret divlje prirode i kamene kuće koja se u nju savršeno uklapa, s nešto luksuznijim interijerom ali pomno promišljenim s obzirom na kontekst u kojem se nalazi, pružit će vam nezaboravno iskustvo Brača i svih bogatstava koje on pruža.

Eco-excellence badge ecobnb

© 2017 Villa Dol. All Rights Reserved