Dol i Postira

Dol,

maleno mjesto, od Postira udaljeno dva kilometra, idealno je za odmor i uživanje kroz spoj divlje prirode, tajanstvenih priča lokalnog stanovništva, srednjovjekovne arhitekture i ukusne, kvalitetne hrane. 

Iako Brač nazivaju otokom bez vode, upravo u Dolu ona se skriva ispod stijena, u dvama jezerima, na dubini od 60 metara. Dol čuva i suhozidne košnice iz 16. stoljeća. Mjesto je to od stotinjak ljudi koji se bave poljoprivredom i turizmom. Masline i vino, kvalitetni su i nezaobilazni dolski proizvodi. Doljani rade i trude se očuvati stare zanate, a osobito onaj  izrade samara za konje i magarce jer upravo među njima živi zadnji znalac s ovih prostora.

Iako je maleno mjesto, u Dolu ćete naći mnogo  staza i puteljaka kojima možete samostalno istražiti prostor, uživati u prekrasnoj prirodi, te stići do iznimnih vidikovaca s kojih se pružaju pogledi na cijelo mjesto. U Dolu postoje tri poznate konobe koje nude tradicionalna i autohtona jela: Konoba Toni, Konoba Gušti Škoja i Kaštil Gospodnetić, ujedno i venecijanska utvrda s kraja 16.stoljeća koju ne smijete zaobići.

Posjet vas neće ostaviti ravnodušnima, jer će pred vas postaviti čitav niz starih bračkih jela koja se još uvijek spremaju po istoj recepturi kao nekada. Ukoliko čujete tajanstveno hukanje, pitajte kojeg mještanina ili mještanku odakle dolazi. Odgovor će vas zasigurno iznenaditi, ali i dodatno zaintrigirati za ovo maleno mjesto i otok Brač.

Postira (lat. pastura – pašnjak), 

na sjevernoj strani otoka Brača proteže se mjesto bogato zavodljivim, pitomim uvalama te kogulanim* ulicama koje svojim oblicima odaju počast lokalnim majstorima.

Postira su, kažu, nastala u 16. stoljeću, no još raniji povijesni zapisi, brojne ranokršćanske crkvice i samostani, te ostale specifične građevine svjedoče o burnoj i zanimljivoj prošlosti ovog ribarskog i turističkog mjestašca.

Upečatljive kamene kuće u luci pričaju priče o bračkim veleposjednicima, među kojima se ističe kaštel obitelji Lazanić u kojem se rodio poznati hrvatski pjesnik Vladimir Nazor.

Jedina pješčana plaža na otoku Braču, nalazi se upravo ovdje – plaža Lovrečina, kojoj nećete moć odoljeti, možda baš zbog specifičnog spoja prekrasnih boja - mora, neba i sitnog pijeska.

Postira nude raznovrsne sadržaje, osobito u ljetnim mjesecima; od onih tradicionalnih koji u središte postavljaju autohtone bračke proizvode i degustaciju istih, kao i upoznavanje s bračkom kulturom popot Noći hrapoćuše ili Male noćne regate, do suvremenog i novomedijskog poput Postira Seaside Film Festivala: festivala kratkog filma, koji na Brač dovede filmaše iz Hrvatske i svijeta. Poželite li  avanturu preporuča se šetnja najpoznatijom pješačkom stazom, dugom šesnaest kilometara, koja kreće iz Postira, a završava u Bolu; tako ćete svojim koracima spojiti sjever i jug ovog bogatog i zanimljivog otoka.

*kogule – kameni obluci kojima su se u Dalmaciji popločavale ulice

Eco-excellence badge ecobnb

© 2017 Villa Dol. All Rights Reserved